Joensuun Omaishoitajien kuntosaliryhmäläiset Anja Vanninen, Eini Saukkonen, Leena Kärkkäinen, Maija Meletjeff ja Sirkka Matikainen kuntoilevat, rentoutuvat ja kahvittelevat yhdessä. Mukana on huumoria ja naurua.

Omaishoitajan elämässä vitsailu ja leikinlasku voivat vähentyä hoidettavan sairauden edetessä. Ryhmäläiset iloitsevat siitä, että on olemassa tämä vertaisryhmä. Vertainen ymmärtää.

Vertaisryhmässä voi puhua arjen asioista ja heittää sekaan huumoriakin. Täällä rentoudutaan, riemuitaan yhdessä ja nauru saa hyvälle mielelle. Sen voimin jaksaa taas seuraavaan kertaan. Kahvilla puhutaan paljon  omaishoidosta, mutta usein juttu luistaa ihan muihin asioihin – ja taas nauru raikaa.

Liikunta, rentoutuminen ja kahvi huumorilla maustettuna saavat hyvälle mielelle.

This is humor, nimittäin!

Kirsti Kalliomaa, Vantaa

Kirsti Kalliomaa
omaishoitaja, Vantaa

”Elämä ei olisi mistään kotoisin, jos ei olisi huumoria!

Kun hoitaa henkilöä jolla on muisti jo vähän karannut muualle, ei omaishoidosta tulisi mitään ilman huumorintajua. Hoidettavan mieleenkin voi joskus välähtää muisto jostain hauskasta tapahtumasta, josta ei edes omaishoitajana tiedä ollenkaan. Silloin ei auta kuin nauraa mukana. Voi kun vielä aina muistaisi, että huumorilla pääsee paljon pidemmälle kuin vihan purkauksella.

Miten mukavaa on tavata muita ihmisiä vaikka ryhmässä, jossa voi viljellä huumoria ja saada ihmiset iloiselle mielelle. Nauru pidentää ikää.”

Hilkka Koskenkorva, Pirjo Karhumaa, Liisa Suorsa ja Riitta Pitkänen, Oulu

Hilkka Koskenkorva, Pirjo Karhumaa, Liisa Suorsa ja Riitta Pitkänen
omaishoitajia, Oulu

”Huumori on selviytymiskeino. Tilannekomiikka on paikallaan, sillä se auttaa arjessa ja pelastaa monta omaishoitajan sattumusta.

Huumorintaju on kyllä olemassa, mutta joskus sitä vain on kaivettava esiin.”

Kaisa Haapanen, Helsinki

Kaisa Haapanen
omaishoitaja, Helsinki

”Pikkupoika jalkapallopelin jälkeen: Kukaan ei syöttänyt mulle!

Äiti: Kuka se sitten juoksi pallon kanssa?

Poika: Minä.

Mutkien kautta tuli mieleen yhtäläisyyksiä tähän omaishoitotilanteeseen.”

 

5.6.2018