Välitätkö minusta?

Omaishoito on osa elämää. Omaishoitotilanteessa ollaan ensisijaisesti esimerkiksi vanhempia, puolisoita ja lapsia. Omaishoito vaikuttaa koko perheeseen.

Omaishoitaja välittää hoidettavasta, mutta kulkeeko rinnalla ketään, joka välittää omaishoitajasta? Henkisen väsymyksen kanssa ei saa jäädä yksin.

Joensuulaiset Noora ja Visa Rinne kertovat videolla, mitä välittäminen merkitsee heidän elämässään.

Aitoa välittämistä

Terttu Turunen, Joensuu

Terttu Turunen
puolison omaishoitaja, Joensuu

Minulle välittäminen on kykyä nähdä asiat puolison näkökulmasta ja ottaa hänet huomioon. Jaksan kuunnella ja huomioida puolisoni tarpeita, vaikka hän ei aina osaa ilmaista niitä. Koska välitän, jaksan toistaa samoja asioita päivästä toiseen ja neuvotella asioista hermostumatta. Etenevää sairautta koskevissa kysymyksissä välittäminen tarkoittaa vaikeiden asioiden kohtaamista ja rehellisiä vastauksia.

Marja-Liisa Kerola, Oulu

Marja-Liisa Kerola
entinen omaishoitaja, Oulu

– Itselleni välittäminen ei ole ollut millään tavalla rasite. Sen avulla olen tuntenut ikään kuin ”kasvavani” omaishoitajan tehtävään. Omaishoitosuhteessa välittämisen kokee voimakkaana ja se on kaiken a ja o. Pienetkin eleet ja ilmeet hoidettavan kasvoilla tuovat esille sen, että omaishoitaja välittää.

Arzu Caydam-Lehtonen, Helsinki

Arzu Caydam-Lehtonen
lapsen omaishoitaja, Helsinki

– Välitän antamalla aikaa lapselleni, jolle olen ollut omaishoitajana jo 21 vuoden ajan. Hän ja muu perhe ovat ensisijaisia. Lisäksi vaikutan yhteiskunnallisesti omaishoitajien asioihin.

Oulun seudun omaishoitajat viettää 20-vuotisjuhlia. Yhdistys on perustettu 23.3.1998.

1.3.2018