Omaishoito on osa elämää. Ensisijaisesti omaishoitoperheissä ollaan esimerkiksi vanhempia, puolisoita ja lapsia. Mutta millaisia velvollisuuksia omaishoitotilanteeseen liittyy?

Anni Rekilä, Oulu

Anni Rekilä
erityislapsen äiti, Oulu

”Erityislapsen äitinä koen velvollisuudekseni nostaa esiin erityislasten asioita ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, että erityislapsille tarjottavat tukitoimet toimisivat tulevaisuudessa paremmin.

Jokaisen lapsen elämä on ainutlaatuinen, ja meidän aikuisten velvollisuus on huolehtia jokaiselle erityislapselle turvallinen lapsuus ja kokemus siitä, että heitä ymmärretään ja kuullaan.”

Maria Jukka, Vantaa

Maria Jukka
miehen omaishoitaja, Vantaa

”Wikipedian mukaan velvollisuus on sekä filosofinen että oikeustieteellinen termi. Mutta mitä se tarkoittaa omaishoitajuudessa?

Itseäni mikään ei velvoita puolison hoitoon. Siihen tarvitaan jotain paljon arvokkaampaa, esimerkiksi rakkautta.

Usein omaishoitajuutta ei muissa kulttuureissa mielletäkään velvollisuudeksi, vaan sitä pidetään itsestään selvänä perheeseen kuuluvana rakkauden työnä.

Velvollisuus-sanassa on mielestäni jotain kylmää, vaativaa ja määräävää. Se jopa kääntyy itseään vastaan omaishoitajuudessa.

J. F. Kennedy on todennut Älä kysy mitä maasi voisi tehdä sinulle, vaan mitä sinä voit tehdä sille. Muunnan sen omaan elämäntilanteeseeni sopivaksi: Älä kysy mitä elämä voi antaa sinulle, vaan mitä itse voit tehdä muiden hyväksi.”

1.10.2018