Selvitysten mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on ympärivuorokautisesti sitovaa ja vaativaa omaishoitotyötä.

Vain pieni osa kaikista omaishoitotilanteista on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä. Esimerkiksi kaikki etäomaishoitajat jäävät automaattisesti tuen ulkopuolelle. Laissa omaishoidon tuesta omaishoitajaksi määritellään vain henkilöt, jotka ovat tehneet kunnan kanssa toimeksiantosopimuksen läheisensä omaishoidosta.

Katso video! Omaishoitajan arki on monesti yksinäistä puurtamista ja omasta jaksamisesta huolehtiminen voi jäädä vähälle. Kuitenkin on myös hoidettavan edun mukaista, että omaishoitaja voi hyvin. Ammattilaisten tarjoaman tiedon ja tuen lisäksi omaishoitaja tarvitsee virkistystä, kuntoutusta ja vertaistukea.

Ja omaishoitaja tarvitsee sitkeyttä!

Mihin omaishoitaja tarvitsee sitkeyttä?

Iida Ylioja, Muhos
Iida Ylioja
miehen omaishoitaja, Muhos

Haastavissa tilanteissa rakkaus näkyy sitkeytenä – toisen rakastamisena ja auttamisena. Rakkaus ja hellyyden ilmaiseminen antavat voimaa. Rakkaus kantaa.

Jaana Kaaja, Helsinki
Jaana Kaaja
pojan omaishoitaja, Helsinki

Että mihin!? Omaishoitaja tarvitsee sitkeyttä ihan kaikkeen. Yhtenä päivänä tulee vaikea epilepsiakohtaus, seuraavana murtuu jalka ja sitten taas… Välillä tuntuu että kierre on loputon.

Anja Räty, Joensuu
Anja Räty
puolison omaishoitaja, Joensuu

Olen ollut omaishoitaja vuodesta 2001 ja siinä rinnalla olen hoitanut myös äitiäni jo kuuden vuoden ajan. Sitkeys on minulle periksiantamattomuutta. Se saa minut osallistumaan ja toteuttamaan päämääriäni omaishoidossa, itsestäni huolehtimisessa ja yhdistyksen toiminnassa.

#12tahtoa

10.1.2018